Lunds universitet har beslutat att göra ytterligare investeringar i forskningen vid Campus Helsingborg genom att avsätta nya forskningsmedel för att stärka och etablera projekt. Detta beslut är en del av universitetets långsiktiga strategiska satsning för att stärka forskningen och locka externa medel till området.
Universitetet har sedan tidigare genomfört flera strategiska insatser för både utbildning och forskning på Campus Helsingborg. Som ett komplement till de pågående insatserna har Lunds universitet nu beslutat att dela ut ytterligare forskningsmedel som ska stötta fakulteterna i att starta nya forskningsprojekt. Totalt rör det sig om lite mer än 5 miljoner kronor som ska fördelas över tre forskningsinitiativ. Medlen syftar till att forskarna ska kunna etablera sig på Campus Helsingborg med ambitionen att attrahera långsiktig extern finansiering.
- Dessa satsningar markerar ett viktigt steg för att stärka Campus Helsingborgs position som en framstående forskningsmiljö och bidra till universitetets övergripande forskningsmål, säger Charlotta Johnsson, rektor på Campus Helsingborg.
De tre projekt som tilldelats finansiering
Sjukvårdslogistik för att stärka totalförsvar och krishantering
Projektet är samarbete mellan Medicinska fakulteten, Lunds Tekniska Högskola och Samhällsvetenskapliga fakulteten. Huvudsökande var David Gisselsson Nord vid Medicinska fakulteten. Projektet ska undersöka hur drönare kan användas för att förbättra sjukvårdslogistiken under katastrofer, samhällskriser och konflikter. Syftet är att med hjälp av en bred analys öka sjukvårdens motståndskraft genom att stärka logistiken, särskilt inom traumavården, vid plötsliga kriser och katastrofer.
Tilldelade medel: 2 miljoner kronor.
Att utbilda för kriser: Historiska utmaningar i civilförsvar och beredskapspedagogik
Björn Lundberg vid Humanistiska och teologiska fakulteterna ska undersöka hur historiska erfarenheter kan användas för att lära barn och unga om krisberedskap och civilförsvar. Fokus ligger på att förstå hur pedagoger kan använda historisk kunskap för att förbereda barn på krissituationer och belysa utmaningar kring barns roller och rättigheter i sådana tider.
Tilldelade medel: 1,213 miljoner kronor.
Fashioning AI: Human and Nonhuman Designs
Projektet syftar till att utforska de sociala, tekniska och kulturella aspekterna av AI och mode genom att bygga ett tvärvetenskapligt forskningsnätverk och genomföra en pilotstudie om hur AI förändrar design och konsumtion av mode genom att skapa nya relationer mellan människor och maskiner. Magdalena Petersson McIntyre är huvudsökande för detta projekt, som är ett samarbete mellan Lunds Tekniska Högskola och Humanistiska och teologiska fakulteterna.
Tilldelade medel: 1,979 miljoner kronor.