Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Söka, låna och beställa

På Campus Helsingborgs bibliotek kan du låna och läsa litteratur, och ta del av andra resurser inom de ämnen som det finns utbildningar i på Campus Helsingborg. Här hittar du information om hur och vad du kan låna från oss. Hör av dig om du inte hittar det du söker!

Sök fram det du letar efter

I LUBcat hittar du information om tryckt material som böcker, tidskrifter och rapporter men även e-böcker. Här ser du också på vilket bibliotek vid Lunds universitet materialet finns och om det är tillgängligt. Du kan beställa från ett bibliotek inom Lunds universitet och hämta materialet på ett annat.

LUBcat – bibliotekskatalogen

LUBsearch är den samlade ingången till både elektroniskt och tryckt material vid Lunds universitet. Stora delar av det elektroniska materialet finns i fulltext och med student- eller LU-konto kommer du åt det var du än befinner dig.

LUBsearch – söktjänsten för tryckt och elektroniskt material

Om du vet inom vilket ämne du letar information, prova då att gå vägen via våra ämnesguider.

Ämnesguider – resurser och tips inom respektive ämne

Vi har samlat våra metodböcker, som inte är kursböcker, på ett ställe i biblioteket. Du hittar hyllan med metodböcker i samma avdelning som våra referensböcker står i.

Vår metodböcker listade i LUBcat

Databasen Sage Research Methods

Allt du behöver veta om låna böcker hos oss

Innan du kan börja låna behöver du ett lånekort och ett lånekonto. Som student behöver du först skaffa ett LU-kort, det är ditt lånekort. Lånekonto får du sedan genom att registrera ett nytt konto i bibliotekskatalogen LUBcat.

LUBcat - bibliotekskatalogen

Övriga användare behöver komma till biblioteksdisken. Ta med giltig fotolegitimation.

För att kunna låna böcker måste du ha ett lånekonto i LUBcat. När du är inloggad på ditt lånekonto kan du se vilka böcker du har lånat och när du ska återlämna dem. Du kan köa på utlånade böcker och beställa böcker från andra LU-bibliotek. När du köar på en bok ser du vilken plats i kön du har. Om du skulle råka dra på dig förseningsavgifter kan du även betala dem.

LUBcat – bibliotekskatalogen

För att kunna låna måste du ha ett lånekort. Studenter och anställda använder sitt LU-kort. Övriga användare får hämta lånekort på biblioteket. Lånekortet är gemensamt för alla bibliotek vid Lunds universitet.

Skaffa lånekort

Studenter och anställda: Hämta ditt LU-kort på en kortstation.

Läs om kortstationer på LU-kortets hemsida

Övriga: Gå till något av biblioteken vid Lunds universitet för att hämta ut ditt lånekort. Ta med giltig fotolegitimation.

Kom ihåg din PIN-kod, du behöver den när du ska låna i låneautomaten!

Campus Helsingborgs bibliotek ingår i nätverket biblioteken vid Lunds universitet. Vid lån tillämpar vi bibliotekens gemensamma lånevillkor.

Här kan du läsa lånevillkoren vid Lunds universitets bibliotek (PDF, 581 kB)

Hämta direkt

När det står i LUBcat att boken finns på "Campus Helsingborg" under rubriken "Hämta själv på hyllan" kan du hämta och låna den själv. 

LUBcat – bibliotekskatalogen

Se karta över biblioteket

För det mesta står boken placerad på författarens efternamn. Undantagen utgörs av de böcker som har en redaktör (editor) eller om boken har fler än tre författare, i dessa fall placeras boken på titeln i hyllan.

Du lånar sedan boken i vår självbetjäningsautomat.

Återlämna böcker

Du kan återlämna böcker under bibliotekets öppettider. När vi har stängt går det bra att lämna dina böcker in bokinkastet som är till höger om biblioteksdörren. Böcker som läggs i bokinkast återlämnas i systemet följande arbetsdag. Kursböcker som då är försenade genererar förseningsavgift.

Böcker, lånade på något av biblioteken vid Lunds universitet, kan återlämnas på vilket av dessa bibliotek som helst. Du kan alltså lämna böcker som tillhör Campus Helsingborg på bibliotek i Lund och/eller Malmö.

Se övriga bibliotek inom Lund universitets och deras öppettider här

Kurslitteratur

Lånetid 14 dagar, med automatiska omlån om ingen köar på boken. Kursböcker kan lånas om maximalt 5 gånger. Gäller även äldre upplagor.

Övriga böcker

Lånetid 28 dagar i taget, med automatiska omlån om ingen står i kö. Maximalt antal automatiska omlån är 5 för studenter och allmänhet, och 12 för forskare/lärare. Meddelande när boken ska lämnas skickas till din e-post.

E-böcker

Villkoren för hur länge man får låna en e-bok varierar och styrs av förlaget det getts ut på.

Här kan du läsa vilka låneregler som gäller för de enskilda e-boksförlagen

Kontrollera återlämningsdatum i LUBcat

Om du lånar böcker från flera bibliotek på universitetet kan de ha olika lånetid.
Kontrollera återlämningsdatum under Din översikt i bibliotekskatalogen LUBcat.

LUBcat – bibliotekskatalogen

Alla böcker du lånar hos oss lånas dina om automatiskt upp till fem gånger, under förutsättning att ingen står i kö på dem. Du kan själv låna om dessa lån i förtid i ditt konto i LUBcat. Observera att du då förbrukar ett av de tillåtna omlånen.

LUBcat – bibliotekskatalogen

Vill du låna om fler gånger än det maximala antalet får du komma med boken till biblioteket.

Biblioteket tar ut en förseningsavgift på 10 kr per bok och dag för kurslitteratur som återlämnas efter lånetidens utgång. Detta gäller alla låntagare.

  • Avgiften börjar räknas dagen efter återlämningsdatum. Ingen avgift genereras under dagar då biblioteket är stängt, inte heller under helger.
  • Böcker som läggs i bokinkast återlämnas i systemet följande arbetsdag. Kursböcker som då är försenade genererar förseningsavgift.
  • Förseningsavgiften uppgår som mest till 280 kr per bok.
  • Om du har 100 kr eller mer i obetalda avgifter är du automatiskt avstängd från nya lån och omlån vid samtliga bibliotek inom Lunds universitet. Skulden ska regleras i sin helhet innan du kan fortsätta låna.

Betala avgifter

Om du har fått avgifter kan du betala dem i LUBcat. Logga in på ditt konto och välj fliken avgifter, där finns möjlighet att betala med kort. Det går även bra att komma till biblioteket och betala dina avgifter med kort.

Länk till LUBcat

Faktura

Om boken trots två påminnelser inte har återlämnats 28 dagar efter lånetidens utgång genereras en faktura. Ersättningskostnaden är 600 kr per bok.

Dessa föreskrifter är fastställda med stöd av allmänna lånevillkoren vid Lunds universitets bibliotek.

Här kan du läsa lånevillkoren vid Lunds universitets bibliotek (PDF, 581 kB, ny flik)

Har du frågor kontakta oss gärna!

krav [at] ch [dot] lu [dot] se (krav[at]ch[dot]lu[dot]se)

Beställ böcker som inte finns hos oss

I de flesta fall kan du beställa böcker från valfritt bibliotek inom Lunds universitet. När en bok går att beställa finns det en knapp i LUBcat där det står Beställ detta exemplar. Transporttiden brukar vara två till tre arbetsdagar.

LUBcat – bibliotekskatalogen

Vem får låna och vad får lånas?

Om du är studerande eller anställd vid Campus Helsingborg och behöver material till dina studier eller din forskning som inte finns på något bibliotek vid Lunds universitet så kan du beställa materialet på fjärrlån via oss.

Sök först

Sök först i bibliotekskatalogen LUBcat, eller i LUBsearch om det är artiklar. En del artiklar som publicerats i tryckta tidskrifter finner du via tjänsten Lubito.

Lubito – skannade artiklar ur Universitetsbibliotekets samlingar

Äldre svensk litteratur (tryckt före 1957) går att beställa via Universitetsbiblioteket.

Katalog -57, äldre svensk litteratur vid Universitetsbiblioteket

Beställa direkt via Libris

Om du inte hittar det du söker i ovan nämnda resurser, kan du söka efter och beställa fjärrlån i Libris. Innan du gör din första beställning måste du skapa ett konto. Lånekortsnumret är de 10 sista siffrorna i ditt LU-kortsnummer.

Här skapar du konto för fjärrlån i Libris

Om du inte hittar boken i Libris

Beställningsformulär för fjärrlån, när boken inte finns i Libris

Vad kostar det?

  • Inlån av böcker från bibliotek inom Norden är utan kostnad för studenter och forskare
  • Inlån från bibliotek utanför Norden: 150 kr/bok för studenter, utan avgift för forskare
  • Artiklar: 80 kr/artikel (1-25 sidor) för studenter, utan avgift för forskare (levereras som kopior)

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid det tar att få en bok eller artikel man beställt beror på tillgång och varifrån vi beställer. Artiklar tenderar komma fram fortare än böcker, och man bör räkna med minst en vecka för en bok. Vi meddelar via e-post när ditt beställda material har kommit. Du hämtar det i lånedisken. Har du frågor kontakta oss gärna!

fjarrlan [at] ch [dot] lu [dot] se (fjarrlan[at]ch[dot]lu[dot]se)

Du får gärna ge oss förslag på böcker, tidskrifter och databaser som du tycker biblioteket bör ha. Lämna ditt förslag i inköpsformuläret här nedan. Boken eller tidskriften kan komma att köpas in i elektroniskt format, fyll i vad du föredrar. Hur lång tid det tar att få en bok man rekommenderat för inköp beror på tillgång och leverantör.

Inköpsformulär

Nya böcker