Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Granska samhället genom avfall

Bokomslag och författaren. Foto
Hervé Corvellec är professor på institutionen för tjänstevetenskap, Campus Helsingborg och redaktör för en ny antologi

En ny antologi utforskar hur avfall – i alla dess former – kan vara en oväntad men kraftfull utgångspunkt för att förstå och ifrågasätta dagens samhälle. Professor Hervé Corvellec är redaktör och har även bidragit med kapitel i boken.

Antologin, Waste as a Critique, använder avfall för att förstå och ifrågasätta samhället. Genom att titta på avfall ur perspektiven materialitet, samhälle, ekonomi och tid visar antologin hur avfall kan avslöja mönster i hur vi lever, konsumerar och organiserar oss, men även hur vi förhåller oss till risker, kontroll, ras, ansvar, eller tid. Målet är att introducera ett nytt sätt att se på avfall – som en nyckel till att kritiskt granska vår värld.

– Som forskningsområde erbjuder avfall en unik plattform för kritisk samhällsanalys. Den stigmatisering som kännetecknar avfall, tex som något farligt, smutsigt och förgånget gör avfall till en unik infallsvinkel för att analysera den sociala världen, säger Hervé Corvellec om antologin.

Bokens olika kapitel tar oss från industriella föroreningar i södra Kina, till ensamma bananer i Finland, via lumpsamlare i Sydafrika, begagnade elektroniska chips i amerikanska försvarssystem, och soppkök i Göteborg. 

Antologin är tillgänglig i open access via Oxford University Press.
Läs boken här (pdf). https://academic.oup.com/book/59620 


Perspektiv 25: Avfall - tecken på rikedom eller fattigdom?

Missa inte Hervé Corvellecs föreläsning om hur samhället avspeglas i vad vi gör med vårt avfall. Föreläsningens mål är att ni ska titta på soptunnor, containrar, återvinningscentraler samt det som ni lämnar dit på ett kritiskt sätt.

14 maj på Campus Helsingborg. 

Läs mer och anmälan