Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet och Helsingborgs stad och ingår nytt strategiskt partnerskap

två män signerar ett papper. Foto.
Erik Renström, rektor för Lunds universitet och Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg signerade ett nytt samverkansavtal för de kommande fem åren.

Idag undertecknade representanter för Lunds universitet och Helsingborgs stad ett nytt strategiskt partnerskap som ytterligare stärker samarbetet mellan universitetet och staden. Avtalet markerar en viktig milstolpe i en gemensam strävan att främja utbildning, forskning, innovation och tillväxt.

Lunds universitet har haft verksamhet i Helsingborg sedan 90-talet. Vid millennieskiftet togs beslutet att etablera ett Campus i Helsingborg, som idag är hem till omkring 4000 studenter. Det nya samarbetsavtalet visar vägen, de kommande fem åren, för att utvecklas inom en rad områden. 

Forskningsinvesteringar och utbildning av hög kvalitet är helt avgörande för Sveriges välstånd och fortsatta innovations- och konkurrenskraft. Genom att utveckla starkare band mellan näringsliv, samhälle och akademi skapas förutsättningar för att gemensamt lösa en rad olika samhällsutmaningar.

– Vi firar 25 år av samarbete och detta kvartsekel har stått för utveckling och nya möjligheter för båda parter, inte minst vad gäller campusutveckling och hållbarhet. Nu växlar vi upp det innovativa arbetet inom världsledande forskning och utbildning i tät samverkan med näringsliv och samhälle, säger Erik Renström, rektor för Lunds universitet. 

– Vi har en gemensam ambition att utbildning och vass forskning ska växa på Campus Helsingborg. Avtalet kommer att ha en positiv inverkan på Helsingborgs invånare och näringsliv. Det kommer också att stärka Helsingborgs ställning som en attraktiv studentstad och främja en öppen miljö för forskning- och utveckling, säger Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. 

En grupp människor. Foto.
Carina Leffler, Charlotta Johnsson, Erik Renström, Lena Eskilsson och Mia Huovilainen under signeringen på Campus Helsingborg.

Arbetet med att ta fram det strategiska avtalet har pågått under hela 2024. Från universitetets sida har arbetet letts av Utvecklingsenheten vid Campus Helsingborg med stöd av den gemensamma förvaltningen på Lunds universitet. Innehållet i avtalet har kontinuerligt stämts av i Campus Helsingborgs styrelse, samt med verksamheterna på Campus Helsingborg. 

Det förnyade partnerskapen innebär en rad åtgärder och aktiviteter för staden och universitetet. Det handlar bland annat om att integrera forskare och studenter i stadens utvecklingsprojekt och testbäddar, säkra tillgången på attraktiva studentbostäder samt skala upp starka forskningsområden för att långsiktigt öka antalet forskare och studenter. Andra områden rör styrkt samverkan med det lokala näringslivet med fokus på ökad sysselsättning, att höja nyfikenheten på utbildning och vetenskap hos invånare i alla åldrar samt att skapa fler gemensamma ansökningar för extern finansiering, både nationellt och internationellt.

– Vi har sedan många år ett gott samarbete med Helsingborgs stad och med det nya avtalet på plats får vi än mer kraft och riktning i det gemensamma arbetet. Det kommer att gynna såväl Helsingborgs stad som Lunds universitet, Campus Helsingborg, säger Charlotta Johnsson, rektor vid Campus Helsingborg, Lunds universitet.

Fokus på det strategiska partnerskapet ligger inom fem förflyttningsområden: 

1.    Öka tvärvetenskaplig och högkvalitativ utbildning och forskning vid Campus Helsingborg. 
2.    Förstärka arbetet inom pionjärskap och innovation.
3.    Utveckla studentstaden Helsingborg.
4.    Stärka samverkan mellan näringsliv, samhälle och akademi.
5.    Utveckla lokal och global attraktivitet och synlighet.