Under ledning av HD:s politiska chefredaktör Heidi Avellan diskuterade Mattias Wengelin, prefekt på institutionen för tjänstevetenskap vid Lunds universitet, Christian Orsing som är kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad och Niklas Nordgren, chef för Södra Civilområdeskansliet frågor om beredskap och försvar om vi drabbas av en kris under rubriken "Är vi redo om krisen kommer?"
Inledningsvis konstaterades att säkerhetsläget är utmanande, men så länge det inte är krig är det ju faktiskt fred. Att såväl samhället som medborgarna är förberedda och rustade för kriser, oavsett om det handlar om en naturkatastrof, en pandemi eller ett krig, är grundläggande. För privatpersoner är det en god idé att läsa in sig på broschyren "Om krisen eller kriget kommer" och att ha en plan för hur man kan hjälpas åt inom familjer och grannskap så att samhällets resurser kan gå till dem som verkligen behöver det, det var panelen enig om. Men hur ser det ut från samhällets sida?
Mattias Wengelin berättade om hur Lunds universitet historiskt har verkat för ett starkt totalförsvar. Genom olika projekt och satsningar stärker idag universitetet och Campus Helsingborg sin profil inom totalförsvar, sjukvårdslogistik, stadsplanering, försörjningsberedskap av livsmedel, avlopps- och avfallshantering, evakueringsteknik, strategisk kommunikation och demokratisk resiliens och försvarsvilja. Campus Helsingborg har fått resurser för två nya masterprogram, och Mattias Wengelin berättade:
– Det första, om totalförsvar och civilberedskap startar redan i år, och det andra som kommer igång 2027 handlar om geopolitik och säkerhet. Dessutom etablerar Lunds universitet Centrum för beredskap och resiliens på Campus Helsingborg i april. Universitetet följer sitt motto Ad utrumque, beredd för båda.
Samhället måste alltid fungera
Att hålla samhället rullande i en kris är av yttersta vikt, påpekade panelen, och Heidi Avellan påminde om att i Ukraina delar man faktiskt ut parkeringsböter mitt i brinnande krig. Christian Orsing, som även är polisinspektör och ordförande för räddningstjänstförbundet Skåne nordväst, förklarade att Helsingborg har tagit lärdomar både av kriget i Ukraina och av massmordet i Örebro, bland annat i det att det blivit allt viktigare att inte sitta och vänta i händelse av en kris, utan att vara aktiv och ha mod att agera.
– Ju mer vi har förberett oss och hjälper varandra, desto mer av samhällets resurser kan gå till dem som verkligen behöver det. Om alla gör sin plikt räcker resurserna längre, inskärpte han.
Niklas Nordgren berättade om hur det svenska totalförsvaret, som monterades ner efter kalla kriget, nu byggs upp igen. Han sa:
– Att Sverige har ett delegerat ansvar och beslutsfattande i och med självstyrande kommuner och regioner innebär att vi har ett starkt system som är väldigt svårt att slå sönder av någon som vill Sverige illa.
Avslutningsvis slog panelen ett slag för att engagera sig i frivilliga försvarsorganisationer. Genom att öka vår försvarsvilja skapas en stark samhällsstruktur, som hjälper samhället att fungera även om det värsta skulle hända.