Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ungdomar utforskade framtida möjligheter inom järnvägen

en grupp ungdomar står utomhus. Foto.
Några av Tekniksprångarna är redan övertygade om att de kommer att arbeta som ingenjörer framöver och blev riktigt sugna på att börja plugga! berättar Helena Svensson från LTH som tog emot besöket.

Nio ungdomar som ingår i programmet ”Tekniksprånget” besökte nyligen Campus Helsingborg och byggteknikprogrammet inom järnväg. Syftet var att få upp ögonen för vad en utbildning inom området innehåller och vilka framtida arbetsmöjligheter den kan leda till.

Tekniksprånget är ett program för ungdomar som gått ut teknisk eller naturvetenskaplig linje på gymnasiet och som vill känna på hur det är att arbeta som ingenjör. Ungdomarna gör fyra månaders praktik på olika teknikföretag och myndigheter, exempelvis Trafikverket, Elonroad och Vossloh, och får prova på hur det är att arbeta som ingenjör. Förutom att arbeta i projekt på sina företag samlas de även för att utbyta erfarenheter och få ytterligare insikter i vad ingenjörsyrket kan innebära. 

I år tog järnvägsföretaget Vossloh initiativet att besöka LTH vid Campus Helsingborg för att visa ungdomarna hur det kan vara att studera vidare på en ingenjörsutbildning. Det var ett fullspäckat upplägg som innehöll information om programmen som finns på LTH vid Campus  Helsingborg (med ett extra fokus på järnväg), en rundvandring på Campus, lunch i caféet och ett besök i det alldeles nya trafiksäkerhetslabbet. Dessutom fick ungdomarna delta i undervisning med första års studenter på högskoleingenjörsprogrammet i järnväg och väg när de fick lära sig vägprojektering. 

- Våra besökare tyckte att det var extra kul att få vara med på en riktig föreläsning och blev också väldigt förtjusta i 7:e våningen och den studiemiljö som studenterna har där. De tyckte att Campus Helsingborg kändes fräscht och modernt, säger Helena Svensson, utbildningskoordinator på LTH som tog emot besöket. 


Om Tekniksprånget

Tekniksprånget är ett initiativ där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra den framtida kompetensförsörjningen inom ingenjörsyrken, däribland järnvägssektorn. Målet är att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar och från de deltagande företagens håll är det även ett sätt att långsiktigt hitta kompetens. 

Läs mer på deras webbplats teknikspranget.se