Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stor potential för svensk mötesindustri enligt ny rapport

Framtidens möten handlar om nya modeller för affärer, interaktion och kommunikation inom mötesindustrin. Hör forskarna Jörgen Eksell och Malin Andersson berätta om sina forskningsresultat.

Framtidens möten handlar om nya modeller för affärer, interaktion och kommunikation inom mötesindustrin - något som är av hög relevans för alla som arbetar med professionella möten.

Forskarna Jörgen Eksell, Malin Andersson, Maria Månsson och Marlene Wiggill på Lunds universitet har undersökt hur pandemin har påverkat mötesindustrin och om krisen fört med sig nya möjligheter. De har också studerat hur gäster i fysiska, hybrida och digitala möten och konferenser interagerar och vilken roll värdskap och gästfrihet spelar i dessa.  Syftet har  varit att bidra med ny kunskap  om framtidens  möten  med målet att  stärka  den svenska mötesindustrin.  

Mötesindustrin är en framtidsnäring och branschen förutspås öka globalt med flera 100 % i framtiden. Forskarna menar därför att svensk mötesindustri har stor potential, dessutom bidrar den med många arbetstillfällen och stora intäkter.

Det goda mötet har stor betydelse för samhällets utveckling, det är något mötesindustrin kan kommunicera ännu tydligare, säger Jörgen Eksell, universitetslektor i strategisk kommunikation.

Tre megatrender formar mötesindustrin 

Platsuppleveler, digitalisering och hållbarhet är tre megatrender som formar svensk och global mötesindustri idag. Forskarna menar att dessa trender leder branschens utveckling i olika riktningar och flätas samman så att de formar mötesindustrin på oväntade sätt.

–  Social hållbarhet har till exempel fått en större betydelse, idag ser vi att möten i högre grad anpassas efter deltagarnas krav och önskemål, säger Malin Andersson, universitetslektor på institutionen för tjänstevetenskap. 

Rekommendationer för aktörer i branschen

I rapporten Framtidens möten sammanfattas forskningsprojektet ”Framtidens mötesindustri: affärsmodeller,  interaktioner och värdskap i digitaliseringens tidsålder”. Projektet pågick 2022–2024. Rapporten samt en masterclass-film är framtagen tillsammans med BFUF. Här kan aktörer inom mötesindustrin ta del av rekommendationer som forskarna har kommit fram till under projektet.  

Läs hela rapporten på BFUF:s webbplats

Läs mer om projektet Framtidens mötesindustri på BFUF:s webbplats